Print Friendly, PDF & Email

12 Şubat: “Avusturofaşizme karşı başkaldırı günü” Anma, mücadele demektir!

12 Şubat 1934’te işçi sınıfının kararlı kesimleri Dollfus faşizmine karşı silahlı mücadeleye girişti. Avusturya’nın neredeyse tamamında işçiler, faşist diktatörlüğün kurulmasına ellerinde silahlarla karşı çıktılar. İşçi hareketi tarihindeki bu önemli bölüm, bir tabu konusu olmaya devam ediyor. Aslında bu mücadele Avrupa çapındaki faşist dalgayı kırmaya çalışanlarla gurur duymak için bir sebeptir. SP liderliğinin hafifletici gerekliliklerine aykırı olarak gerçekleşen ayaklanma, izole ve şanssız kaldı. Genel grev desteği ve kitlesel faaliyetler olmadan, Şubat savaşçıları polis, ordu ve ev muhafızlarından oluşan Austrofaşist cephe tarafından yenilgiye uğratıldı. Çatışmalarda yüzlerce kişi öldü ve daha fazlası, özet kararların ardından Avusturya -fasist yargısı tarafından öldürüldü.
İtalya, Almanya ve Avusturya’da faşistlerin iktidara gelmesinden bu yana ilk kez işçiler 12.-16. Şubat 1934 faşizme karşı silahlandı. Haklarına ve yapılarına yönelik saldırılara karşı kendilerini savunmaya ve faşist diktatörlük tehdidine karşı başkaldırıya cesaret etmeye karar verdiler. Bu direniş mücadelesi sadece Avusturya için değil tüm Avrupa için önemli bir olaydı.
Avusturya-faşizmine karşı ayaklanma günü, ÖVP’nin anti-Semitik ve faşist kökenlerinin yanı sıra Avusturya-faşizmin günümüz siyasi manzarası üzerindeki etkilerini de kabullenmek için bir fırsattır.
Bu tatil, Avusturya faşizmine ve onun suçlarına atıfta bulunan bir anma kültürüne katkıda bulunmayı ve böylece toplumdaki anti-faşist farkındalığı güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu anti-faşist mücadeleye yönelik olumlu referansın geniş bir toplumsal tabana ihtiyacı var!
12 Şubat “Avusturya-Faşizme Karşı Ayaklanma Günü” olarak resmi tatil olmalı!

Antifaşist gösteri:
12 Şubat Pazar,
14:00 Franz Jonas Platz (U6 Floridsdorf)

12 Şubat’ta herkesi pencerelerden kızıl bayraklar/direniş bezleri asmaya çağırıyoruz.

Gruppe Klassenkampf – Sınıf Mücadelesi Grubu